Kahveli Portakal Likörü

Evde likör yapmak son derece keyifli ve heyecanlı. Likör meyvelerin mevsiminde tam olgunlaştığı dönemlerde bazı baharatlar şeker ve alkol bileşimi ile elde edilen bir içecektir. Likör geçmişten günümüze değin ağırlama kültürümüzün bir parçasıdır. Her meyvenin likörü yapılır. Şimdi en çok beğenilen denenmiş likör tariflerimden sadece biri olan kahveli portakal likörümün tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzeme:

  1. İki adet kalın kabuklu portakal
  2. 41 adet kahve çekirdeği+1yemek kaşığı(kavrulmuş)
  3. 41 adet kahverengi küp şeker
  4. 50 gram beyaz toz şeker
  5. 50 gram kahverengi toz şeker
  6. 1 lt (bir şişe) rom veya 1 lt saf alkol (ben rom kullanıyorum çünkü alkol bulmak zor romla çok daha güzel oluyor)

Yapılışı:

Portakallar önce biraz rendelenir. Bıçakla minik delikler açılıp kahve çekirdekleri yerleştirilir. Bir cam kavanozuna önce beyaz sonra kahverengi şekeri ekleyip üzerine kahve çekirdekli portakalımız yerleştirilir. Daha sonra rom ilave edilir. Rom portakalı kapatması gerekiyor. Kavanozun kapağı kapatılır ve bir gün sonra açıp bir çorba kaşığı kahvemizi de ekleyip ağzı kapatılır. 41 gün güneş görmeyen ve serin bir yerde kapak hiç açılmadan bekletilir. Bu sürenin sonunda içinden portakallar alınır likör tülbentten süzülür. Artık içime hazır olan likörümüzü kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığına deyip kadehlerde ikram edebiliriz.

SAĞLIĞINIZA

Dip Not: Bütün likörler için süre 40 gündür. Likör uzun yıllar dayanır bozulmaz yalnız uzun süre bekleyen likörün tadı fazlalaşır bu durumda rom veya alkol ekleyebilirsiniz.

Likör soğuk içilir, ayrıca kahveli likörünüzü tiramisu ıslatmak için de kullanmanızı öneririm. Likörümüzü cam şişede saklamalıyız.

3 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Serdar Leblebicioğlu dedi ki:

    Su kıymamışsınız liköre. Sadece saf alkol var??!!

    Beğen

    1. merevcen dedi ki:

      Serdar bey ben bir litre rom kullandığım için su kullanmadım vişne likörüne de rom kullanıyorum içimi güzeldi ama yapalı çok oldu tekrar yaptığım da bunu dikkate alacağım. Votka veya alkol koysaydım su ile tamamlayabilirdim. (1/4votka veya alkol üzeri su )

      Beğen

    2. merevcen dedi ki:

      41 gün kavanozda şekerle birlikte alkol içinde bekleyen portakalları çıkarttığınızda veya süzdüğünüzde içime hazır oluyor. Ben başka işlem yapmadım ama şeker şurubu hazırlayıp bunu 41gün sonra süzüp bu şekerli usareyi ilave ettikten sonra en az 45 gün daha uygun koşullarda beklemesi gerekiyor. Sonra ikrama hazır oluyor. Su ve alkol oranı ile daha hafif bir likör oluyor.

      Beğen

Yorum bırakın