Badalan fasulye egede bilinen ve sevilerek yenen ıslatmadan ve haşlamadan kolayca pişen lezzetli bir fasulyedir. Baklagiller ailesinden olup taze barbunya gibi bahçeden tam kurumadan toplanmış halidir. Eylül Ekimde pazarlarda yerini alır. Fakat zamanı çabuk geçtiği için ben bu mevsimde alıp ayıklayıp dondurucuya koyuyorum. Hiç tazeliğini kaybetmeden kışın tüketebileceğim çok güzel bir alternatif oluyor bana. Yapılışı pratik ve kolay, lezzeti de kuru fasulyeden daha nefistir. Kalorisi düşük aynı zamanda doyurucudur. İsteyen etli, zeytinyağlı, pilaki şeklinde yapabilir. İçerisine damak tadınıza uygun kuru domates pastırma koyabilirsiniz. Ben bu lezzeti Çanakkale de kaldığımız dönemlerde öğrendim. Orda pazarlarda mevsimi geldiğinde temizlenmiş ayıklanmış veya ayıklanmamış olarak kilo ile satılır. Kışın herkes dolabını doldurur diğer fasulyeden daha çok sevilir ve tüketilir. Şimdi yemeğimizin tarifine gelelim…
Malzemeler:
- Yarım kilogram taze ayıklanmış badalan fasulye (mevsiminde dondurucudan)
- Bir büyük kuru beyaz soğan
- Bir küçük havuç
- İki sivri biber (yazdan)
- 3 adet taze sarımsak veya iki diş sarımsak
- 4 çorba kaşığı doğranmış domates (yazdan)
- 4 çorba kaşığı domates sosu (yazdan)
- Bir adet sivri kırmızıbiber veya yarım paprika biber (yazdan)
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Bir çay kaşığı domates salçası
- Bir çay kaşığı biber salçası
- Yeterince tuz
Yapılışı:
Soğanları yemeklik doğruyoruz. Çok az rengi değişene kadar zeytinyağı ile soteliyoruz. Salçayı küçük doğradığımız havuçları içine atıp karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından küçük doğranmış biberleri, doğranmış domatesleri, domates sosunu ilave ederek biraz daha karıştırıyoruz. Son olarak fasulyeyi 2 su bardağı sıcak su ve tuzunu ekleyip tenceremizin kapağını kapatıp orta ateşte fasulyeleri 30 dakika çatlamasına izin vermeden pişiriyoruz. Gerekirse sıcak su ilavesi yapılabilir. İsterseniz bu yemeğin bütün malzemelerini sırayla çiğden koyup karıştırmadan pişirebilirsiniz. Böylece kalorisini de düşürmüş olursunuz. Benim en sevdiğim pişirme yöntemi
Afiyet olsun.