Şimdi vişnenin mevsimini kaçırmadan likörümüzü yapalım. Vişneleri zamanında dondurucuya koyup ilerde uygun bir zamanda da likör hazırlayabilirsiniz. Likör aslında bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Her ne kadar unutulmaya yüz tutmuş ikramlardan olsa da likör kahve çikolata üçlüsü muhteşemdir. Vişne likörüne alkol katmayıp soda ve limon suyu ekleyerek buzla da sunum yapabilirsiniz. Her sene evde yaptığım ve çok beğenilen vişne likörüm her mevsim kahvenin yanında sunduğum güzel ve hafif bir içecek oluyor.
Malzemeler:
- 3 kg olgun vişne
- 1 kg toz şeker
- 6-7 adet çubuk tarçın
- 10-15 adet karanfil
- 1-2 adet havlıcan
- 1 adet muskat
- 1-2 kök zencefil
- 10-15 adet kakule
- 10-15 adet mahlep
- Rom veya alkol (ben rom kullanıyorum)
- 5 litrelik cam kavanoz.
Baharatları damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz ama lezzeti için adet sayısına özen gösteriyorum.
Yapılışı:
Vişneleri yıkayın ve suyunu iyice süzün. Vişnelerin bazılarının sap kısmını biraz makasla kesin ki sunumda kullanırsınız.Hava almayan cam kavanoza bir kat vişne bir kat şeker olmak üzere yerleştirin. Ağzını sıkıca kapatıp karanlık ışık olmayan bir yerde 10 gün bekletin. Arada bir kavanozu sallayalım ki şekerin erimesini sağlayalım. 10 gün sonra baharatları bir tülbent parçasının içine bağlayın ve kavanozun içine bırakın. 10 gün daha baharatlarla bekletin. Bu sürenin sonunda vişneleri bir tülbentten süzün. Alkol oranını damak tadınıza göre bire bir veya daha az ilave edebilirsiniz. Likör ne kadar beklerse lezzeti de o kadar artar. Bozulma durumu olmaz. Süzülen vişne tanelerini meyve suyu olarak pastalarda keklerde kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
SAĞLINIZA OLSUN