Ayarında yapılan turşu şifa kaynağıdır. Bir de turşumuz bamyadansa yararları hiç de küçümsenmeyecek kadar çoktur. Her yıl yaptığım severek tükettiğim bu tarifimi paylaşmak ancak bugüne kısmet oldu. Bamya turşusunu bilmeyen ve tatmayanlar çoktur. Hatta bamya yemeğine de çoğu insanlar ön yargılıdır ne yazık ki 😕 Bamya herkes tarafından sevilmese de şifalı yaz sebzeleri arasındadır. Çiçeğinden çekirdeğine kadar yararlanmak mümkündür. Uzmanlar tarafından bamya kalorisi düşük sebze olduğu için diyette önerilir. Mutfağımızda etlisinden zeytinyağlısına kadar çeşit çeşit sunulan yemeklerin dışında kızartması hatta turşusu da yapılmaktadır. Bamyanın doğru temizlenmesi çok önemlidir. Tepesini bıçakla koni biçiminde döndürerek kesmek gerekir. Aksi durumda derin kesilirse yapısındaki salyalı oluşum dışarı çıkar yapılan yemeklerde güzel bir görünüm olmaz. Buna izin vermemek için önce bamyaları yıkayalım biraz kurutalım temizledikten sonra tekrar kurutalım daha sonra yemeğini yapalım. Doğru yöntemle pişirilen bamyaya doyum olmaz. Ben çok eminim ki bamyayı sevmeyenler de bu turşuya bayılacak.
Malzemeler:
- İstediğiniz kadar bamya
- Sarı hardal tohumu
- Siyah hardal tohumu
- Tane karabiber
- Kişniş tohumu
- Sarımsak (küçük doğranmış)
- Arpacık soğan
- Çeri domates
- Kıyılmış dereotu
Yapılışı:
Küçük kavanozlara önce baharatların her birinden birer çay kaşığı paylaştır. Bamyaları yukarıda tarif ettiğim şekilde temizledikten sonra yerleştir. Yerleştirirken aralara kıyılmış dereotu, sarımsak bir iki adet çeri domates, bir iki adet arpacık soğan da koyulur. Daha sonra turşu suyu hazırlanır. Bunun için:
- Bir kg elma sirkesi (%100 organik)
- 1 litre iyi su
- 3 çorba kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Yarım kahve fincanı şeker
Hepsini karıştırıp kaynama noktasına geldiğinde 5-6 dakika kaynatın. Kavanozdaki malzemelerin üzerine sıcakken dökün. (Turşunun kaynar suyla yapılması bamya meyvesinin renginin korumasını ve bozulmasını önleyecektir) Daha önce kaynatılan kavanoz kapaklarını sıkı bir şekilde kapatın. Kavanozları geniş bir tencereye yerleştirin. Kaynama noktasına geldiğinde 5 dakika konserve gibi kaynatın. Amaç kapakların vakumlanmasıdır. Daha sonra tencereden çıkarıp kavanozları ters çevirelim soğuyuncaya kadar yerinde bekletelim.
AFİYET OLSUN
Dip not: Balıkesir yöresinden olan bu çok özel tarif için kızımın arkadaşı Zeynep Çakar’a çok teşekkür ediyorum.