Ege’nin en güzel otlarından deniz börülcesine benim gibi bayılan çoktur. Bu otu bilmeyenler hatta tatmayanlar da çoktur. Kurşun otu da denilen deniz börülcesi ıspanakgillerden şifalı bir bitkidir. Daha çok denize yakın yerlerde yetişir. Denizin gel git yapmasıyla suyu çekilen kumluk ve kayalık alanlarda sıkça yetişir. Deniz börülcesini daha çok baharda tüketmek gerekir. Çünkü bu aylarda bünyesinde daha az tuz barındırdığı için daha lezzetlidir. Aslında bünyesinde tuz barındırdığı için pişirirken ayrıca tuz ilave etmeye gerek yoktur. Bundan dolayı tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Şimdi mevsimindeyken deniz yolumun üzerinde kendi topladığım hatta toplaması da oldukça zevkli olan deniz börülcelerimin en çok sevdiğim ve bizim evde sevilen iki çeşit salata (meze)tarifimi paylaşmak istedim. Bu salatanın et yemeklerinin ve içki yanında güzel bir meze olarak yakıştığını söyleyebilirim. Ayrıca ara öğün ve çay sofralarında hafif çok lezzetli bir salata olarak hazırlayabilirsiniz.
1. TARİFİM
YOĞURT SOSLU BÖRÜLCE SALATASI
Malzemeler:
- Yarım demet deniz börülcesi
- 2-3 diş sarımsak
- 1 kase süzme yoğurt
- Çok az tereyağı
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- Pul biber, kırmızı toz biber nane
Yapılışı:
Deniz börülceleri iyice yıkandıktan sonra 5-10 dakika sirkeli suda bekletilir. geniş bir tencerede kaynayan suya çay kaşığının ucu ile karbonat ilave edilir. Börülcelerin kökleri yukarı gelecek şekilde kaynayan suya bırakılır ve kevgir yardımı ile alt üst yaparak tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika pişirilir. Bu arada pişip pişmediğini anlamak için arada bir tanesinin tepesinden tutup diğer elimizle sıyırırız. Eğer liflerinden kolayca ayrılıyorsa pişmiş demektir. Pişen börülceleri süzgeçten süzüp hemen soğuk buzlu suyun içerisine atılarak hızlı şoklama yapılır. (Sebzelerin renginin daha parlak ve canlı olması için yapılır). Haşlanmış deniz börülceleri liflerinden sıyrılarak ayıklanır. Çok az tereyağı ile ocakta sotelenir. Servis tabağına alınır. Ayrı bir kapta ezilmiş sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Börülcelerin üzerine dökülür. 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı gezdirilir. Pul biber, kırmızı toz biber, nane serpilir.
2.TARİFİM
ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE SALATASI
Malzemeler:
- Yarım kg. deniz börülcesi
- 2-3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağına yakın sızma zeytinyağı
- Yarım limon
- Nar ekşisi veya ev sirkesi veya balzamik sirke
Yapılışı:
Pişen börülceler ayrı bir servis tabağına alınır.Arzu eden aralara minik küp doğranmış domates koyabilir. Ayrı bir kapta ezilmiş sarımsak, sızma zeytinyağı, limon suyu veya nar ekşisi çırpılıp börülcelerin üzerine dökülür ve karıştırılır.
AFİYET OLSUN
DİP NOT: Deniz börülcesi iyot oranı yüksek olduğu için guatr hastalarına önerilir. Denizdeki bütün mineralleri içinde barındırır. Ayrıca besin değeri yüksek otların başında gelir. Yalnız tansiyon hastaları dikkatli tüketmelidir.