Taze Fasülye Turşusu (Karadeniz Usulü)

Şu günlerde pazar tezgahlarında güz fasulyesi varken hep beraber turşu yapmaya ne dersiniz? Yöresel lezzetleri hiç ayırt etmeden tatmayı severim. Memleketimden kilometrelerce uzakta olsam da yöremin lezzetlerinden asla vazgeçemem ve sahip çıkmaya çalışırım.Bugün sizlere Karadeniz’in en güzel lezzetlerinden annem usulü fasulye turşusu tarifini vereceğim. Ben de kendimden çok az bir şeyler kattım tabi ki.. Karadeniz’de turşu turşu olarak tüketildiği gibi farklı şekillerde hazırlanıp sofraları süsler. Örneğin: Turşu kavurması, turşu diblesi, turşu yağlaması vs. gibi. Fasulye turşusunun hazırlanması diğer turşulardan farklıdır.İçerisine sirke ilave etmezler. Fasulyesi de farklıdır suyu da. Şimdi gelelim turşu hazırlığına..

Malzemeler:

  1. 3 Kg enli uzun sırık güz fasulyesi
  2. 5 iri baş sarımsak
  3. 3-4 çorba kaşığı kaya tuzu
  4. Tombul acı biber
  5. Bir avuç nohut
  6. Defne yaprağı
  7. Bir çay kaşığı limon tuzu
  8. Yeterince klorsuz su

Yapılışı:

Fasulyeler bütün olarak kırılmadan ayıklanır, yıkanır. Geniş bir tencereye bol su konulur ocak üzerinde kaynamaya bırakılır. Suyumuz kaynamaya başlayınca fasulyeler tencereye atılır ve fazla kaynatmadan kevgir yardımıyla alt üst yapılarak çıkartılır hemen soğuk suya atılır çıkartılır.Geniş bir kaba alınarak serilir ve soğuması beklenir. Bu arada geniş bir kaba tuz, kabukları ile diş diş ayrılmış sarımsaklar ve acı biber havanın eli ile bir kere vurulur sarımsakların aromasının çıkması sağlanır. Bu karışan
malzemelerle haşlanan fasulyeler karıştırılır ve harmanlanır. Nohut ve defne yaprağı atılmış cam kavanoza yerleştirilir. Bilindiği gibi cam kavanozlar gıdaları uzun süre saklamak için sağlıklı mükemmel bir seçenektir. Kavanoz ağzı kapalı bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu ilave edilir ve fasulyeler suyun üzerine çıkmasın diye bir ağırlık konulur. 1 hafta sonra turşu yemeye hazır duruma gelir.

Afiyet olsun

DİP NOT: Bekledikçe turşunun tuz yoğunluğu azalabilir.Daha sonra isteğe bağlı tuz ilavesi yapılabilir.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s