Uzun bir aradan sonra en çok sevilen böreğimle yoluma devam ediyorum. Almanya’dan olan bu tarif aslında 3 yumurta ve 1 litre sütle yapılmaktadır. Ayrıca içinde maydanoz yoktur. Ben de ilk zamanlar bu ölçülerde yapmıştım fakat süt miktarı fazla gelmişti. Muhtemelen onların hazır yufkaları bizim yufkalardan daha kalın. Sonra 4 yufka ve 4 yumurta ile yaptığımda ölçüler tam ayarında oldu. Benim bu yıl sık sık yaptığım börekler arasında da yerini aldı. Böylece yıllardır defterimin bir köşesinde bekleyen tarifim de ortaya çıkmış oldu.







Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 100 gr. eritilmiş tereyağı
Böreğin Üzerinin Sosu:
- 1 kg süt
- 4 küçük boy yumurta
- 1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağı
- biraz tuz
Bu malzemelerin hepsini bir aparatla iyice karıştırıp bir kenarda bekletin.
İç Harcı:
İstediğiniz peynir karışımı.( Ben genelde Erzincan tulum, normal beyaz peynir, tulum loru, kaşar karıştırıyorum. ) Böreğin lezzeti için peynir kalitesi ve miktarı önemlidir.
Yapılışı:
Fırın tepsisini katı tereyağı ile her tarafını hafif yağlayın. 1. yufkayı kenarları tepsiden biraz taşacak şekilde büzüştürerek yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin ve peynir karışımı serpiştirin. Bu şekilde 4. yufkaya kadar her kata tereyağı gezdirip peynir serpiştirin ve kenarlardan taşan yufkaları tepsinin yanlarından alta doğru kamufle edin. Bundan sonraki işlem önemli!. Tepsideki hazırlanmış böreği bıçak yardımı ile dilim dilim kesin ama kesinlikle bıçak tepsinin altına değmesin. Çünkü üzerine dökeceğimiz sos böreğin altına iner ve altı çiğ kalır kızarmaz. 180 dereceye ayarladığınız fırında pişirin. Böreğin üzeri hafif pembeleşince fırının kapağını açıp önceden hazırladığınız sosu üzerine bir kepçe yardımıyla her tarafına gelecek şekilde gezdirin. Tekrar fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu arada sos üzerinde göllenme yaparsa tepsiyi hafif hafif sallayın. Sosun tamamını börek çekecektir. Fırından çıkan tepsinin üzerini diğer bir tepsiyle kapatın. Servisten önce yarım kalan dilimlemeyi tamamlayın.
AFİYET OLSUN