Karalahana diblesi Giresun mutfağına has sevilen bir yemektir. Yörenin değişik sebzeleri ve otları ile beraber karıştırılarak hazırlanır. Bol yeşillikli adeta vitamin deposudur. C vit. A vit. B vit. E vit. Kalsiyum, Potasyum, Bakır, Demir minerallerini bol miktarda içerir. Yalnız iyot yoksunu Karadeniz topraklarında yetişen karalahanayı tüketirken dikkatli olmakta yarar vardır.
Karadeniz ‘de coğrafi konum nedeniyle bahçe sebzeciliği ve balıkçılık faaliyetleri daha fazla gelişmiştir. Dolayısıyla Giresun mutfağında daha çok sebze balık ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakimdir. Bu yemekler yapılırken genelde doğallığı fazla bozulmadan hazırlanır ve sunulur. Bu yörede sebze denince aklımıza ilk gelen karalahanadır. Genelde kış sebzesidir fakat yazında yaylalardan getirilir. Böylece yaz kış tüketilir. Dünya çapında da yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. Bu lezzetten vazgeçemediğimiz için ben İzmir pazarlarında taze karalahana buldukça alıyorum. Bu yörenin cibes sebzesini de bu yemeğe çok yakıştırıyorum. Zaten aynı ailenin üyesi değil mi?
Dible yapılırken sebzelerin hepsi çiğ olarak hazırlanır ve haşlanmaz. Salça ilavesi yapılmaz çünkü Karadenizin kültüründe salça yoktur. Karalahana diblesi de fasülye diblesi gibi çok az su ilavesiyle pişirilir. Kaşığa aldığınızda tane tane olmalı ve pilav gibi çektirilmelidir. En önemli püf noktası da sebzeleri kesme tahtasında çok ince kıymaktır.Kıyılan sebzeler ardından iyice ovalanıp yıkanmalı ve süzgece almalıdır. Renginin korunması için üzerinden sıcak su, ardından soğuk su dökebilirsiniz.
Karalahana Diblesi için Malzemeler:
- Bir bağ karalahana
- Yarım kg. cibes sebzesi
- İki adet pırasa
- İki orta boy kuru soğan
- Bir bağ maydanoz
- Bir orta boy havuç ( tavla zarı büyüklüğünde doğranmış )
- Yarım su bardağı bulgur pirinç karışık
- Bir çay bardağı zeytinyağı
- Karabiber, pulbiber, yeterince tuz.
(İstediğiniz yöre otlarını karıştırabilirsiniz ve haşlanmış kıyılmış mısır da çok yakışıyor. Ben evde kara kabak kabuğu vardı ilave ettim.)
Yapılışı:
Tüm sebzeler çok ince kıyılarak doğranır ve karıştırılır. İyice ovalayarak yıkanır böylece sebzelerin hacmi küçülmüş olur. Orta boy bir tencereye yıkanıp sıkılan sebzeler yerleşir. Üst kısmına minik doğranmış havuç, bulgur pirinç karışımı, küçük doğranmış soğan, tuz ve zeytinyağı gezdirilip bir çay bardağı da sıcak su eklenip tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişirmeye bırakılır. Gerekirse sonradan azar azar su ilavesi yapılabilir ama baştan suyu fazla koymamak gerekir aksi halde dible ıslak görünümlü olur. Tencerenin yan tarafından kaşık yardımı ile suyu kontrol edilebilir ve arada üstten dibe inmeden karıştırılabilir. Ocağın ayarı da çok önemlidir. Sebzelerin ve pirincin piştiğinden emin olduktan sonra ocağı kapatıp tencereyi dinlenmeye bırakırız. Servisten önce karabiber pul biber ekleyip son bir kez karıştırıp servis yapılır. Arzu eden daha lezzetli olması için üzerine tereyağı kızdırıp gezdirebilir. Bu yemeğin yanına kuru soğan, yeşil soğan, turşu, mısır ekmeği ve yoğurt çok yakışır. AFİYET ŞİFA OLSUN