Evde elma sirkesini yapmak çok kolaydır. Sabır ister ilgi ister hemen istediğimiz zamanda mayalanması çabuk olmaz. Belli bir bekleme süresine ihtiyacı vardır. Oysa dışarıdan aldığımız fabrikasyon sirkelere sirkeleşmeyi hızlandırmak için asetik asit (E260) katılır. Bizim için çok zararlı olan bu madde sirkeyi her zaman aynı lezzet, tat, koku, renk ve berraklıkta kalmasını sağlıyor. Ev sirkesin de bu berraklık ve keskinlik olmuyor tabi. Deneyimlerime göre ev sirkesi ne kadar beklerse o kadar asit oranı yükselir lezzeti de o kadar artar. Gençliğimde hatırlıyorum da rahmetli annem toprak küplere yapardı ve evimizde sirkemiz hiç eksik olmazdı. O küpün üzerinden kaldırdığım sirke anasının altındaki keskin kokuyu ve lezzeti bugün gibi hatırlıyorum.. Nerde o eski günler şimdi o küp bahçeme aksesuar oldu. Neyse eskilere gitmeden elma sirkesi yapmak için en uygun dönem yaz sonudur. Çünkü şeker oranı yüksek doğal kış elmaları bu zamanda bulunur. Amasya elması da bu iş için çok uygundur. Benim bahçem de elma çok olduğu için çeşit çeşit kabuklu kabuksuz yapıyorum. Baştan biraz ilgileniyorum sonra kendi haline bırakıyorum. Yazlığa gittiğimde sirkem hazır oluyor. Farklı sirke yapılışı tariflerimi de anlatacağım ama önce benim en çok uyguladığım tarifi yazmak istiyorum.
Malzemeler:
- Büyük bir kavanoz
- Kavanozu dolduracak kadar elma
- Bir yemek kaşığı bal veya şeker
- 8-10 nohut
- Bir tatlı kaşığı kaya tuzu
- Bir parça ekmek kabuğu
- Bir çay bardağı doğal elma sirkesi mayası veya kaliteli hazır elma sirkesi (sirkeleşmeyi hızlandırmak için)
- Temiz klorsuz su
Yapılışı:
Elmalar iyice yıkandıktan sonra metal olmayan bıçak yardımı ile kabukları ile dilimlenir. Ağzı geniş bir kavanozun dibine nohut, ekmek kabuğu ve elmalar yerleştirilir. Üzerine şekerini, tuzunu, sirke mayasını koyup elmaların üzerine çıkacak kadar suyunu da ekledikten sonra kavanozun ağzı bir
tülbentle kapatılır. Sirkenin oluşumu için beklediği ortamın oksijen ve ısısı çok önemlidir. Soğuk ortamda sirkeleşme daha geç olur. Loş, havadar ve 20 derece civarı bir ortam uygun olur. Sirke bu ortamda beklerken arada tahta kaşıkla karıştırın veya kavanozu sallayın. Birkaç gün sonra kavanozun
üzerinde küçük küçük sineklerin uçuştuğunu göreceksiniz bunlar mikrodermo aseti denilen sirkeyi oluşturan sineklerdir. 15 gün sonra kapağını kapatın ve tam sıkmayın ki havayla temasını kesmeyelim.Bir ay sonra elmalar renk değiştirir, yumuşar ve dibe çöker. 2-4 ay sonra kavanozun üzerinde şeffaf bir tabaka oluşur.İşte bu sirke anası dediğimiz şeffaf oluşum sirkenin mayalandığını gösterir. Bu arada sirkeyi süzgece bir tülbent sererek süzebilirsiniz. Bu oluşum sirke bekledikçe tekrar oluşacaktır.Sirke anasını da ayrı bir kavanoza koyup daha sonra sirke yapımında maya olarak
kullanabilirsiniz.Ben bu süzme işini sirkemin daha berrak olması için ara ara 2-3 defa tekrarlıyorum.Normalde kaliteli ve lezzetli bir sirke 5-6 ayda olur. Posalarıyla bekleyen sirke daha keskin olur.Eğer sizde posaları ile bekletiyorsanız bu süre içinde tadına bakarak fermantasyonu sonlandırıp süzebilirsiniz.Süzdükten sonra mutlaka sağlığınız için cam kavanoz ve şişelerde bekletiniz. 2. tarifim ise: Yediğiniz elmaların kabuklarını içi temiz su ile dolu bir kavanoz da biriktirip yapabilirsiniz. İçine yine aynı malzemeleri kabınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. 3. tarifim de pişirilerek olan elma sirkesi: Bu daha çok içmelik ve tonik olarak yüze sürmelik sirke Bunun için 2 kg kadar elma kabukları ile dilimlenerek 1 litre su ile komposto kıvamında elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal 1çay bardağı sirke mayası çok az tuz ilave edilir.Yine ağzı bir tülbentle 1 hafta 10 gün kapatılır. Daha sonra sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka olduğunda sirkenin olduğunu gösterir. Hiç su katmadan da meyve sıkacağın da sıkılarak da asit derecesi yüksek sirke yapabilirsiniz.Her bir şekilde yapılan organik ev sirkesinin sağlığımıza olan yararlarını da bilmeyen yoktur.Kendi deneyimlerime dayanarak çok faydasını gördüğümü söylemek isterim. Bakteri ve virüslere karşı ev temizliğinden cilt temizliğine kadar kullanılır.Dezenfektan özelliği de vardır. Hiç bir zaman fabrikasyon sirkeler gibi asetik asit içermemektedir. Yine de mide hastaları ve ilaç kullananlar dikkatli tüketmelidir.
ÖNCE SAĞLIK SONRA SEVGİYLE KALIN